SYKKELRIKSDAG

Bike Expo vil i samarbeid med Syklistenes Landsforening (SLF) utfordre norske politikere til å etablere historiens første SykkelStrategi. Politikerne har fastsatt konkrete mål både når det gjelder andelen syklende i Nasjonal Transportplan samt reduksjonen av Co2 utslipp. Det har vært et mål å øke sykkelandelen fra 4,5 % til 8 % innen 2019, men nå er målet igjen flyttet ut i fremtiden. Skal vi dessuten klare de ambisiøse miljømålene må vi også få flere til å sykle. Hva gjør vi for å nå målene – Har vi noen sykkelstrategi i Norge? Utfordringene med vær og topografi er enkle å løse for å få flere til å sykle, det vil Bike Expo være fylt til randen av. El-sykler, vesker, traller klær og utstyr, men mangelfull infrastruktur og mangel på tydelig prioritering av syklende i trafikken er fortsatt ikke på plass – 200 år etter at sykkelen ble oppfunnet. SLF arbeider for at myndighetene skal endre vikepliktsregelverket for syklister. Det er dokumentert at både syklister og bilister ikke forstår hvilke regler som gjelder for syklister. I tillegg er det dokumentert at det krevende vikepliktsregelverket medfører dødsulykker blant syklister. Utfordringen er spesielt stor der gang- og sykkelvei krysser vei og avkjørsel.

Bike Expo vil sammen med SLF sette syklistenes sikkerhet i fokus og utfordre politikerne.

Foredrag

Bike Expo tar sikte på å tilby en rekke interessante foredrag og seminar for å motivere og inspirer til å Få flere til å sykle. Listen over aktuelle foredrag vil utvides etter hvert som vi har de på plass.

FOREDRAG HOLDT AV DAG OTTO LAURITZEN

Dag Otto Lauritzen holder foredrag om å sette seg mål, teamarbeid og finne vilje og motivasjon til å gjennomføre og nå målene. Alt er mulig, det umulige tar bare litt lenger tid!  Dag Otto behøver ingen nærmere beskrivelse, men etter en fantastisk karriere på sykkelsetet har han lært oss alle å flytte våre egne grenser gjennom sitt ærlige og åpne foredrag. Han er vinner av Mesternes Mester og Skal vi danse. Serien På Hjul med Dag Otto ha gått sin seiersgang og nå er det Huskestue på TV2 der Dag Otto igjen viser sine fine menneskelige egenskaper.       

FOREDRAG HOLDT AV HAAKON CHRISTIANSEN

Vedlagt tema for foredrag av Håken Christensen, fagspesialist fra innovasjon Norge. Haaken har ansvaret for satsningen på Grønt reiseliv(naturbasert reiseliv) i Innovasjon Norge. Jobber også med temasatsningene og bærekraftig reiseliv. Haaken er ekspert på vandring, sykkel, jakt og fiske. TEMA Hvordan terrengsykling kan bidra til bærekraftig verdiskaping for både bedrift og lokalsamfunn, gjerne knyttet til landbruksbasert reiseliv. 

FOREDRAG HOLDT AV LARS SIRA

Lars Erik Sira (f. 1975), drømmer om å være mer ute på tur, men våkner stort sett hjemme i min egen seng på Melhus, for så å dra på jobben hos Statens vegvesen i Trondheim. Min store lidenskap er lange, langsomme sykkelturer og sirasverden.no er en blogg om livet som syklende langs landeveien, i skogen, på fjellet, ved havet – på kontinuerlig søken etter gode opplevelser. Teksten Derfor digger jeg lange sykkelturer er et forsøk på å oppsummere gleden ved lange sykkelturer. Jeg skriver om turer, tips og råd, refleksjoner rundt det å reise (med sykkel), inspirerende litteratur og film, litt om utstyr og en liten dose sykkelfilosofi. Et og annet innlegg om andre typer utendørsaktiviteter er det også her. Jeg har frilansa for medlemsbladet til Syklistenes Landsforening, Syklistene, i mange år. Jeg har også skrevet reportasjer for andre ut-på-tur-publikasjoner.

 

 

 

 

FOREDRAG AV STIG KRISTIANSEN

Stig Kristiansen 47 år er en norsk tidligere toppsyklist som startet karrieren i IK Hero og vant nordisk lagtempo for juniorer i Kungsbacka 1988.

For landslaget vant han i 1991 (Stuttgart) Norges tredje bronse i VM, på 100 km lagtempo sammen med Roar Skaane, Johnny Sæther og Bjørn Stenersen. Under Sommer-OL i 1992 ble han nr. 11 i lagtempo (100 km). I 1994 vant han NM tempo (50 km for menn) for Glåmdal/Nittedal.

Kristiansen var proff i danske Accept Card. Stigs vei inn i sykkelsporten var ikke tilfeldig da hans bestefar var syklisten, skøyteløperen og OL-vinner Bernt Evensen, og Stigs far Harald Kristiansen var i sin tid også syklist for landslaget og forbundets materialforvalter i en årrekke.

Stig Kristiansen har vært Landslagssjef Landevei fra 2012 og har innført begrepet faktabaserte beslutninger i forbundets arbeid. Omfattende studier av watt-belastning og trening gjør han til en av de fremste på dette området i Norge.

Tema for foredraget er: Bruk av watt som styringsverktøy.

Riders lounch

Riders Lounch er hjertet i Bike Expo der kjente og ukjente gjester og vil bli intervjuet om opplevelser og bragder. Her håper vi flere av de norske sykkelheltene som  Knut Knudsen, Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Gunn Rita Dahle Flesjå og U23 verdensmestrene Bystrøm og Halvorsen vil stikke innom. Her inviterer vi ordføreren i Norges beste sykkelby, Lillestrøm til en prat. Her vil langtursyklister fortelle om sine opplevelser og nye el-syklister om sine. Messen vil åpne med en spesiell gjest i Riders Lounch kl 10.00 hver dag.

Bikepark

Bike Expo vil bygge en komplett test arena inklusive en bakke/bro for å prøve el-sykler slik at alle kan kjenne el-motorens lydsløse kraft som hjelper deg over hindrene. Hvis du ikke vil eller kan svette på vei til jobben er el-sykkel tingen. Bike parken vil dessuten ha en komplett øvingsarena for de minste. Vippeplanke, slalomløype, bremsetest, kjøregård mm – ja alle elementer som behøves for å ta Sykkelknappen. Vi vil tilby gratis sykkelknapptest for alle barn under 12 år. Du behøver ikke ta med egen sykkel da vi har sykler for utlån.

Xporamasalen

Innhold vil komme etter hvert …

Underholdning

Innhold vil komme etter hvert …

Underholdning / Show

Bike Expo vil løfte frem de ukjente artistene innen sykling. Først ut er BMX Show og Eirik Ulltang Trial Show. Se spektakulære videoer nedenfor.

Trial show

Eirik Ulltang er en ung norsk syklist innen grenen biketrial. Han konkurrerer for Hardanger Sykkelklubb, og er den første og foreløpig eneste utøveren på biketriallandslaget. Han er rangert som nummer 11 i verden. Han var den første nordmannen som deltok i en verdenscup i biketrial. Ulltang var den første som syklet opp til Preikestolen samt første som hoppet mellom hornene på Svolværgeita med sykkel.

BMX Show

Med spesialbygd rampe og triks i verdensklasse, kombinert med en profesjonelt utarbeidet koreografi, tilbyr BMX Show et helt unikt ekstremsport-show på Bike Expo. Dette er unge BMX syklister som pusher grensene for hva som er mulig med sykkel.

Didrik Dege Dimmen’s BMXSHOW.NO at UKA 2015 from BMXSHOW.NO on Vimeo.

Sykkelgalla

Norge er en liten sykkelnasjon, men med store sykkelprestasjoner. Prestasjoner vi vil sette pris på og hylle. Derfor vil vi ikke bare invitere til en sykkelmesse, men en sykkel Galla. I samarbeid med representanter fra media, arrangører og sykkelsporten vil vi kåre Norges beste syklister, arrangører og klubber. Vi vil dessuten i samarbeid med SLF og NBIF også sette pris på de bedrifter og kommuner som er beste til å legge til rette for sykling i hverdagen. Naturvernforbundet vil dessuten kåre det mest miljøvennlige sykkeltiltaket i Norge.

Det vil bli delt ut priser i flere kategorier. Våre strategiske partnere har utviklet kriteriene for å kåre vinnere i de ulike kategoriene. Det er mange som skal hylles og flere priser vil bli delt ut på senen (Rider Lounch) i messe hallen kl 15.00 både fredag, lørdag og søndag. Hovedprisene i hver kategori vil bli delt ut på Bike Expo SykkelGalla lørdag kveld i et TV2 sendt show.

Kandidater vil bli publisert etter hvert.

Prisutdelinger

Innhold vil komme etter hvert …

Sykkelgalla i Xporamasalen

Innhold vil komme etter hvert …

Sykkelcross

Innhold vil komme etter hvert …

Prøv selv-park

Innhold vil komme etter hvert …