Program Fredag

Stor sene / Riders Lounch

Program Fredag

Bike Park inne

Program Lørdag

Stor sene / Riders Lounch

Program Lørdag

Bike Park inne / Fagseminar

Program Søndag

Stor sene / Riders Lounch

Program Søndag

Bike Park inne

Messekart

SYKKELRIKSDAG

Bike Expo vil i samarbeid med Syklistenes Landsforening (SLF) utfordre norske politikere til å etablere historiens første SykkelStrategi. Politikerne har fastsatt konkrete mål både når det gjelder andelen syklende i Nasjonal Transportplan samt reduksjonen av Co2 utslipp. Det har vært et mål å øke sykkelandelen fra 4,5 % til 8 % innen 2019, men nå er målet igjen flyttet ut i fremtiden. Skal vi dessuten klare de ambisiøse miljømålene må vi også få flere til å sykle. Hva gjør vi for å nå målene – Har vi noen sykkelstrategi i Norge? Utfordringene med vær og topografi er enkle å løse for å få flere til å sykle, det vil Bike Expo være fylt til randen av. El-sykler, vesker, traller klær og utstyr, men mangelfull infrastruktur og mangel på tydelig prioritering av syklende i trafikken er fortsatt ikke på plass – 200 år etter at sykkelen ble oppfunnet. SLF arbeider for at myndighetene skal endre vikepliktsregelverket for syklister. Det er dokumentert at både syklister og bilister ikke forstår hvilke regler som gjelder for syklister. I tillegg er det dokumentert at det krevende vikepliktsregelverket medfører dødsulykker blant syklister. Utfordringen er spesielt stor der gang- og sykkelvei krysser vei og avkjørsel.

Bike Expo vil sammen med SLF sette syklistenes sikkerhet i fokus og utfordre politikerne.

Debatt Nasjonal sykkelstrategi

Vi har fått bekreftet deltagelse fra både Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen og Miljøvernminister Ola Elvestuen til Sykkelpolitisk debatt. 

I tillegg vil representanter fra partiene på stortinget delta sammen med representanter fra SLF, Naturvernforbundet og sykkelindustrien.

Innledere er Rune Gjøs Oslo Kommune Sykkelprosjektet, Silje Lundberg Naturvernforbundet, Morgan Andersson Syklistenes Landsforbund og Haaken Christensen Innovasjon Norge.

 

Helt siden 1977 har vi hatt ambisiøse planer for sammenhengene sykkelvegnett og økt sykkelandel i Norge. I dag, over 31 år senere er det fortsatt ingen byer eller tettsteder som har etablert et sammenhengende nett. I følge transportetatene vil det koste 60 mrd å bygge dette bare i de ni største byene, bevilgninger det tilsynelatende er liten vilje til å prioritere for sykkeltiltak. SLF og Bike Expo utfordrer derfor regjeringen og opposisjonspartiene til å etablere en Nasjonal sykkelstrategi. 

  • Hvilke virkemidler og investeringer skal til for å nå 8% sykkelandel nasjonalt og 20% i de større byene innen 2029?
  • Hvor mye er politikerne villige å bevilge og prioritere for å nå de nasjonale målene?

.

Deltagere:

Samferdselsminister

Ketil Solvik Olsen

Miljøvernminister

Ola Elvestuen

Arbeiderpartiet

Kirsti Leirtrø 

Sosialistisk Venstreparti  

Arne Nævra

Kristelig folkeparti

Hans Fredrik Grøvan

Høyre

Helge Orten

Venstre

Jon Gunnes 

Senterpartiet

Ivar Odnes

Syklistenes landsforbund

Morgan Andersson

Naturvernforbundet

Silje Lundberg

Foredrag

Bike Expo tar sikte på å tilby en rekke interessante foredrag og seminar for å motivere og inspirer til å Få flere til å sykle. Listen over aktuelle foredrag vil utvides etter hvert som vi har de på plass.

Morten Mørland

Tittel: » Få ut ditt potensiale»

Har du ofte opplevd å gå tom på trening og konkurranse? Eller ønsker du å lære mer om hvordan du skal tilrettelegge for best mulig effekt av treningen du legger ned?
Gjennom dette foredraget vil du få vite mer om hvilke utfordringer og fokusområder man må ha i et godt tilrettelagt sykkelkosthold!

Som mangeårig toppidrettsutøver har Morten fått muligheten til å tilegne seg stor personlig erfaring innenfor kosthold, trening og prestasjon. Dette har vært en unik mulighet til å sette teori ut i praksis når han ved siden av satsingen også har gjennomført ernæringsstudier. Han har gjennom flere år hatt et tett samarbeid med noen av de beste trenerne innenfor utholdenhetstrening, deriblandt Atle Kvålsvoll, bedre kjent som suksesstreneren til Thor Hushovd. Disse erfaringene har bidratt til en bred innsikt i hvordan man utarbeider og følger opp trening for å få en optimal utvikling. Etter endt sykkelkarriere følger Morten også opp flere lag og utøvere innenfor idretts Norge rundt ernæring, samtidig som han er ansatt som ernæringsrådgiver på deltid hos Olympiatoppen.

Fra NM Gull lagtempo m bla Thor Hushovd, 2013.

FOREDRAG HOLDT AV DAG OTTO LAURITZEN

Dag Otto Lauritzen holder foredrag om å sette seg mål, teamarbeid og finne vilje og motivasjon til å gjennomføre og nå målene. Alt er mulig, det umulige tar bare litt lenger tid!  Dag Otto behøver ingen nærmere beskrivelse, men etter en fantastisk karriere på sykkelsetet har han lært oss alle å flytte våre egne grenser gjennom sitt ærlige og åpne foredrag. Han er vinner av Mesternes Mester og Skal vi danse. Serien På Hjul med Dag Otto ha gått sin seiersgang og nå er det Huskestue på TV2 der Dag Otto igjen viser sine fine menneskelige egenskaper.       

FOREDRAG HOLDT AV HAAKON CHRISTIANSEN

Vedlagt tema for foredrag av Håken Christensen, fagspesialist fra innovasjon Norge. Haaken har ansvaret for satsningen på Grønt reiseliv(naturbasert reiseliv) i Innovasjon Norge. Jobber også med temasatsningene og bærekraftig reiseliv. Haaken er ekspert på vandring, sykkel, jakt og fiske. TEMA Hvordan terrengsykling kan bidra til bærekraftig verdiskaping for både bedrift og lokalsamfunn, gjerne knyttet til landbruksbasert reiseliv. 

Vill Glede – Mikkel Soya Bølstad

Hva skjer om du blander det tradisjonelle norske friluftslivet med hjul og pedaler? Erstatter turstøvler og fjellski med felger og feit gummi og styrer hjulene rett inn i villmarka? Mikkel Soya Bølstad har gjort nettopp dette, og har blant annet eventyr som Femundløpet på sykkel på samvittigheten. Bølstad har gitt ut flere bøker om sykling og friluftsliv, og er en solid inspirasjonskilde for deg som liker friluftsliv på to hjul. 
Om foredragsholderen: Mikkel Soya Bølstad er utdannet lektor i biologi og jobber som forfatter, frilansjournalist og foredragsholder med natur og friluftsliv som arbeidsfelt. Han har skrevet tre bøker, frilanser jevnlig for A-magasinet, Fjell og Vidde og Terrengsykkel, har vært fast bidragsyter i magasinet UTE og holder jevnlig foredrag om natur og friluftsliv.

 

 

 

 

 

FOREDRAG HOLDT AV LARS SIRA

Lars Erik Sira (f. 1975), drømmer om å være mer ute på tur, men våkner stort sett hjemme i min egen seng på Melhus, for så å dra på jobben hos Statens vegvesen i Trondheim. Lars sin  store lidenskap er lange, langsomme sykkelturer og sirasverden.no er en blogg om livet som syklende langs landeveien, i skogen, på fjellet, ved havet – på kontinuerlig søken etter gode opplevelser. Teksten Derfor digger jeg lange sykkelturer er et forsøk på å oppsummere gleden ved lange sykkelturer. Han skriver om turer, tips og råd, refleksjoner rundt det å reise (med sykkel), inspirerende litteratur og film, litt om utstyr og en liten dose sykkelfilosofi. Et og annet innlegg om andre typer utendørsaktiviteter er det også her. Lars har frilansa for medlemsbladet til Syklistenes Landsforening, Syklistene, i mange år og har også skrevet reportasjer for andre ut-på-tur-publikasjoner.

Foredrag: Norge rundt på sykkel 

Sommeren 2016 sykla jeg en 76 dager og 5360 kilometer lang tur Norge rundt. Det var en strålende tur på alle mulige måter. Foredraget handler om oppturer og nedturer og nye opplevelser rundt hver sving. Og jeg tør nesten garantere at du vil bli inspirert til å gjennomføre din egen drømmetur! 

Mer om innholdet i foredraget

Smellvakre turbilder

Hvordan det er å leve utendørs en hel sommer

Et rikt liv med enkle midler

Hvordan komme deg til startstreken

Lærdommer fra en lang tur
Høytlesing fra boka Ute og sykler – Norge rundt på 76 dager

 

 

 

 

Monumentene – Bokbad med Geir Stian Ulstein

Landevei – Intervjusession med forfatteren
Monumentene – Bokbad med Geir Stian Ulstein
Forfatter Geir Stian Ulstein har kanskje skjønnlitteratur som virke, men sykling som lidenskap. «Monumentene» er hans nyeste sykkelbok, og forfatteren har besøkt alle de fem rittene i perioden de pågår. Han har møtt deltagere og fans, og skrevet en innholdsrik fortelling om hvordan det oppleves å sykle rittene selv, med historien som gjorde rittene til monumenter som bakteppe. Vinner du Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege eller Il Lombardia, er du udødeliggjort i sykkelhistorien.
Om forfatteren: Geir Stian Ulstein ble sykkelfrelst da Bjarne Riis angivelig var ren, og ga ut sin første sykkelbok i 2015. Monumentene er hans fjerde sykkelbok i rekken av fem. 

FOREDRAG AV HENRIK ALPERS

USA-turen min. 25-30 min prat, 10-15 mingling med publikum etterpå.
Mitt Amerika – Henrik Alpers
En mann – 5 kg utstyr – 5600 kilometer – 30 dager.  «Mitt Amerika» er et lystig, motiverende og følelsesladet foredrag om hvordan det er å krysse USA på sykkel, helt alene, litt fortere enn en egentlig tåler. Foredraget tar for seg alt det praktiske, alle opplevelsene og selvsagt hvordan du ender opp med å gjøre det samme. 
Om foredragsholderen: Henrik Alpers jobber til daglig som redaktør for bladet Landevei og nettstedet landevei.no. Ved siden av hovedjobben har han publisert flere bøker, vært sidekommentator for Eurosport og TV2, fotograf, speaker og foredragsholder.

Riders lounch

Riders Lounch er hjertet i Bike Expo der kjente og ukjente gjester og vil bli intervjuet om opplevelser og bragder. Her håper vi flere av de norske sykkelheltene som  Knut Knudsen, Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Gunn Rita Dahle Flesjå og U23 verdensmestrene Bystrøm og Halvorsen vil stikke innom. Her inviterer vi ordføreren i Norges beste sykkelby, Lillestrøm til en prat. Her vil langtursyklister fortelle om sine opplevelser og nye el-syklister om sine. Messen vil åpne med en spesiell gjest i Riders Lounch kl 10.00 hver dag.

Bikepark

Bike Expo vil bygge en komplett test arena inklusive en bakke/bro for å prøve el-sykler slik at alle kan kjenne el-motorens lydsløse kraft som hjelper deg over hindrene. Hvis du ikke vil eller kan svette på vei til jobben er el-sykkel tingen. Bike parken vil dessuten ha en komplett øvingsarena for de minste. Vippeplanke, slalomløype, bremsetest, kjøregård mm – ja alle elementer som behøves for å ta Sykkelknappen. Vi vil tilby gratis sykkelknapptest for alle barn under 12 år. Du behøver ikke ta med egen sykkel da vi har sykler for utlån.

Xporamasalen

Innhold vil komme etter hvert …

Underholdning

Innhold vil komme etter hvert …

Underholdning / Show

Bike Expo vil løfte frem de ukjente artistene innen sykling. Først ut er BMX Show og Eirik Ulltang Trial Show. Se spektakulære videoer nedenfor.

Trial show

Eirik Ulltang er en ung norsk syklist innen grenen biketrial. Han konkurrerer for Hardanger Sykkelklubb, og er den første og foreløpig eneste utøveren på biketriallandslaget. Han er rangert som nummer 11 i verden. Han var den første nordmannen som deltok i en verdenscup i biketrial. Ulltang var den første som syklet opp til Preikestolen samt første som hoppet mellom hornene på Svolværgeita med sykkel.

BMX Show

Med spesialbygd rampe og triks i verdensklasse, kombinert med en profesjonelt utarbeidet koreografi, tilbyr BMX Show et helt unikt ekstremsport-show på Bike Expo. Dette er unge BMX syklister som pusher grensene for hva som er mulig med sykkel.

Didrik Dege Dimmen’s BMXSHOW.NO at UKA 2015 from BMXSHOW.NO on Vimeo.

Sykkelgalla

Norge er en liten sykkelnasjon, men med store sykkelprestasjoner. Prestasjoner vi vil sette pris på og hylle. Derfor vil vi ikke bare invitere til en sykkelmesse, men en sykkel Galla. I samarbeid med representanter fra media, arrangører og sykkelsporten vil vi kåre Norges beste syklister, arrangører og klubber. Vi vil dessuten i samarbeid med SLF og NBIF også sette pris på de bedrifter og kommuner som er beste til å legge til rette for sykling i hverdagen. Naturvernforbundet vil dessuten kåre det mest miljøvennlige sykkeltiltaket i Norge.

Det vil bli delt ut priser i flere kategorier. Våre strategiske partnere har utviklet kriteriene for å kåre vinnere i de ulike kategoriene. Det er mange som skal hylles og flere priser vil bli delt ut på senen (Rider Lounch) i messe hallen kl 15.00 både fredag, lørdag og søndag. Hovedprisene i hver kategori vil bli delt ut på Bike Expo SykkelGalla lørdag kveld i et TV2 sendt show.

Kandidater vil bli publisert etter hvert.

Prisutdelinger

Innhold vil komme etter hvert …

Sykkelgalla i Xporamasalen

Innhold vil komme etter hvert …

Sykkelcross

Innhold vil komme etter hvert …

Prøv selv-park

Innhold vil komme etter hvert …